Cofnij

Ciasto dyniowe

Składniki
  

Dyniowy krem (polewa)

  • ⦁ 10 żółtek
  • ⦁ 250 gram brązowego cukru
  • ⦁ 200 gram miękkiego masła
  • ⦁ 425 gram dyniowego puree

Na ciasto

  • ⦁ 500 gram mąki pszennej
  • ⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⦁ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ⦁ 1 łyżeczka soli
  • ⦁ 2 łyżeczki przyprawy do dyni
  • ⦁ 240 ml oleju
  • ⦁ 4 jajka
  • ⦁ 250 gram brązowego cukru
  • ⦁ 425 g dyniowego puree
  • ⦁ 1 i 1/2 łyżeczki wanilii
  • Przyprawa do dyni
  • 4 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki startych goździków
  • 1,5 łyżeczki startego ziela angielskiego
  • Dodatkowo :
  • ⦁ garść orzechów pekan

Instrukcje
 

Na dyniowy krem

  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać dyniowe puree i wymieszać do powstania gładkiej masy. W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno dyniową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .
  • Nagrzać piekarnik do temperatury 180 C.
  • W dużej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sol, cynamon, przyprawę do dyni. Odstawić na bok.
  • W osobnej misce połączyć olej, jajka, brązowy cukier, dyniowe puree i wanilię. Dodać mokre składniki do suchych i dobrze wymieszać do połączenia składników.Masa powinna być gęsta.
  • Wyłożyć ciasto do formy i piec ok 45 min ( lub do suchego patyczka). W razie konieczności podczas pieczenia przykryć jeśli wierzch ciasta będzie spieczony a środek jeszcze surowy. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
  • Wystudzone ciasto polać kremem dyniowym i posypać orzechami pekan