Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać dyniowe puree i wymieszać do powstania gładkiej masy. W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno dyniową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 C.
W dużej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sol, cynamon, przyprawę do dyni. Odstawić na bok.
W osobnej misce połączyć olej, jajka, brązowy cukier, dyniowe puree i wanilię. Dodać mokre składniki do suchych i dobrze wymieszać do połączenia składników.Masa powinna być gęsta.
Wyłożyć ciasto do formy i piec ok 45 min ( lub do suchego patyczka). W razie konieczności podczas pieczenia przykryć jeśli wierzch ciasta będzie spieczony a środek jeszcze surowy. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
Wystudzone ciasto polać kremem dyniowym i posypać orzechami pekan