Cofnij

Składniki
  

Zupa Toscana

  • 2 łyżeczki oliwy
  • 400 gr kiełbasy wloskiej bez skóry Ja kiełbasę przywiozłam ze swojego urlopu we Włoszech
  • 150 gr wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 750 ml bulionu
  • 2 kubki wody
  • kilka sztuk małych ziemniaków
  • 1/2 łyzeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru
  • sól i swieżo mielony pieprz
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 1/5 kubka poszatkowanego jarmużu
  • płatki parmezanu

Instrukcje
 

  • Rozgrzac oliwę na patelni na średnim ogniu. Pokroic kiełbase w plasterki i wrzucic na patelnię. Podsmażyc na lekko złoty kolor.Wyciągnąć kiełbasę i odsatwic na bok.Na tłuszcz wrzucic boczek, podmażać ok 3 min, mięczyczasie mieszając. Dodac cebulę pokrojoną w kostkę i dusic razem z boczkiem przez nastepne 5 minut.
  • Nastepnie dodać bulion, wodę, pokrojone w plastry ziemniaki,cukier, ziarna kopru ( wcześniej pokruszyc ), sól i pieprz. Zagotować i zmiejszyc ogień.Dorzucic kiełbasę. Gotować około 15 min,aż ziemniaki zrobią sie miękkie. Dorzucic jarmuż i gotowac kolejne 10 minut. Na koniec wlac smietanke i jeszcze chwilę pogotować.Zupe podawać z płatkami parmezanu.