Cofnij

Wieprzowina marynowana w sosie smokey ancho cherry

Składniki
  

  • Na wieprzowinę
  • 500 gramów łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki smokey ancho cherry sauce
  • Dressing
  • 4 czubate łyżeczki musztardy gruboziarnistej
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie
  • Sałatka z kolorowych marchewek
  • 3 ugotowane na pół twardo marchewki
  • garść świeżej poszatkowanej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • kmin rzymski
  • gałka muszkatołowa
  • garść świeżej pietruszki poszatkowanej
  • garść pokruszonych orzechów pekan

Instrukcje
 

  • Na wieprzowinę
  • W misce umieścić sos i w nim z dwóch stron natrzeć mięso. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie całość przełożyć do ceramicznego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 C.Piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec kolejne 45 min.
  • Dressing
  • Do miseczki lub kubka dodać musztardę, następnie miód i wymieszać.
  • Kolejno dodać 1 łyżeczkę oliwy i dokładnie wymieszać, by powstał jednolity sos.
  • Na sam koniec dodać opcjonalnie 1 łyżeczkę soku z cytryny i również wymieszać
  • Sałatka z kolorowych marchewek
  • Za pomocą specjalnego urządzenia, przygotować z marchewki warzywne tagliatelle. Dodać pietruszkę, dressing i orzechy
  • Pokrojone na plastry mięso podawać z sałatką z marchewki ziemniakami.