Cofnij

Morszczuk w sosie z sera pleśniowego

Składniki
  

Na morszczuka

  • 2 sztuki Filet z morszczuka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • 1/ 2 pęczka koperku

Na sos z sera pleśniowego

  • 1/2 pora biała część
  • 1 łyżka masła
  • 30 gr niebieskiego sera plesniowego
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • sól
  • pieprz

Na sałatkę:

  • Mix sałat
  • garść orzechów pekan
  • 4 figi
  • 20 gr sera pleśniowego
  • dressing miodowo musztardowy

Instrukcje
 

Na morszczuka

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut

Na sos z sera pleśniowego

  • Na łyżce masła udusić na małym ogniu drobno pokrojonego pora. Dodac śmietanke i zagotować. Całość zblendowac i przełożyć ponownie do rondelka i podgrzac. Dorzucić pokruszony ser pleśniowy i rozpuścic w śmietance.

Na sałatkę:

  • Wszystkie składniki wymieszać i połaczyć z dressingiem
  • Rybę podawać z sosem z sera plesniowego i sałatą z figami.