Cofnij

Pierogi krucho drożdżowe z nadzieniem chilli con carne

Składniki
  

  • ⦁ 1 cebula pokrojona w kostkę
  • ⦁ 2 ząbki czosnku posiekane
  • ⦁ 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
  • ⦁ 1 łyżeczka kminu rzymskiego kuminu w proszku
  • ⦁ 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ⦁ 500 g mielonej wołowiny
  • ⦁ 100 g wędzonego boczku
  • ⦁ 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • ⦁ 1 łyżeczka cukru
  • ⦁ Koncentrat pomidorowy do smaku
  • ⦁ 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
  • ⦁ 6 kawałków suszonych pomidorów
  • ⦁ 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie 200 g, odsączonej i przepłukanej
  • ⦁ 200 gram młodej fasoli soi
  • ⦁ około 100 ml wrzącego bulionu wołowego
  • ⦁ oliwa

Na ciasto krucho-drożdżowe

  • ⦁ 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • ⦁ 3 szklanki mąki pszennej
  • ⦁ 60 g drożdży świeżych lub 30 g drożdży suchych
  • ⦁ 1 łyżka cukru pudru
  • ⦁ 250 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%

Instrukcje
 

Przygotowanie

  • ⦁ Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano .Smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając .
  • ⦁ Dodać mieloną wołowinę i wędzony boczek. Dusić pod przykryciem przez kilka minut .
  • ⦁ Mięso doprawić sosem sojowym i cukrem. Dodać suszone pomidory i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem , solą . Dodać koncentrat pomidorowy do smaku
  • ⦁ Przykryć i dusić przez około 30 minut co jakiś czas mieszając . Dodać odsączoną i przepłukaną czerwoną fasolę i gotować pod przykryciem przez kilka minut .
  • ⦁ Gotować potrawę do odparowania nadmiaru płynu. Mięso musi być na tyle gęste, żeby łatwo mozna było nadziac pierożki

Na ciasto krucho-drożdżowe

  • 1/3 szklanki śmietany, świeże drożdże (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką) i cukier wymieszać, zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką , ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na godzinę do schłodzenia
  • Rozwałkować ciasto na grubość ok 1 mm.
  • Uzywając szerokiej szklanki wykrawać koła. Na każdym kawałku ciasta układać farsz chilli con carne. Zlepić brzegi. każdy pieróg posmarować rozkłóconym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 min.
  • Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie sałatka z selera naciowego , ogórka, oliwek i pomidorków.