Cofnij

Krewetki w sosie ananasowym

Składniki
  

Na sos ananasowy

  • 1 biała cebula pokrojona na plastry
  • 1 ananas pokrojony w kostkę
  • 200 ml mleka kokosowego z puszki tylko biała, gęsta cześć
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatelowa
  • imbir
  • kminek mielony
  • kurkuma

Na krewetki

  • 250 g większych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła
  • 1 papryczka chilli opcjonalnie suszona

Dodatkowo

  • garść poszatkowanej kolendry
  • ugotowany makaron
  • garść orzeszków Pini

Instrukcje
 

Na sos

  • Na patelni rozgrzać olej. Nastepnie dodać cebulę i dusić przez około 5 minut pod przykryciem. Dodać sól i przyprawy. Dusic jeszcze chwilę. Do cebuli dorzucić ananasa i dodać biała część mleka kokosowego. Wymieszać i trzymać na ogniu przez kolejne kilka minut. Zblendowac na gładki sos.

Na krewetki

  • Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z krani rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelitciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć. Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę
  • Podsmażone krewetki dodać do sosu ananasowego, wymieszać.
  • Do krewetek i sosu dodać ugotowany makaron i kolendrę i orzeszki pini. Wymieszać i od razu podawać