Cofnij

Świąteczne śledzie ze śliwkami suszonymi i pastą tagine

Składniki
  

  • ⦁ 8 filetów śledziowych najlepiej matiasów
  • ⦁ 3 średnie cebule pokrojone w plastry
  • ⦁ 50 g śliwek kalifornijskich
  • ⦁ garśc rodzynek
  • ⦁ 2 łyżki cukru cukru trzcinowego
  • ⦁ 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ⦁ 2 łyżki pasy tagine
  • ⦁ 1 łyżka powideł śliwkowych
  • ⦁ szczypta lub dwie soli
  • ⦁1/ 2 łyżeczki cynamonu
  • ⦁ szczypta lub dwie mielonych goździków
  • ⦁ 5 kulek ziela angielskiego
  • ⦁ 3 liście laurowe
  • ⦁ olej około 100 ml

Instrukcje
 

  • Śledzie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kawałki.
  • Cebule zeszklić na oleju posypaną solą. Musi być miękka, ale nie przypalona. Na koniec dodać cynamon, cukier, koncentrat i goździki. Mieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
  • Pokrojone na kawałki płaty śledziowe ułożyć w misce, dodać cebulę, śliwki, rodzynki, koncentrat pomidorowy, paste tagine i powidła. Dodać przyprawy oraz olej . Wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
  • Ułożyć ciasno w słoiku. Zostawić na minimum 24 godziny.