Cofnij

Składniki
  

Składniki na 10 sztuk:

  • ⦁ 300 g miodu
  • ⦁ 130 g cukru
  • ⦁ 125 g masła
  • ⦁ 3 jajka
  • ⦁ 400 g mąki pszennej
  • ⦁ 50 g migdałów zmielonych
  • ⦁ 50 g migdałów bardzo drobno posiekanych
  • ⦁ 30 g kakao
  • ⦁ 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ⦁ 5 łyżeczek przyprawy do piernika
  • ⦁ świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
  • ⦁ 2 łyżki soku z pomarańczy

Marcepanowo - pomarańczowe nadzienie:

  • ⦁ 200 g masy marcepanowej
  • ⦁ 3 łyżki zmielonych migdałów
  • ⦁ 2 łyżki marmolady pomarańczowej
  • ⦁ 2 łyżki likieru pomarańczowego lub soku z pomarańczy
  • ⦁ 130 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Masą marcepanową zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać pozostałe składniki i wymieszać widelcem.

Instrukcje
 

Na babeczki

  • Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.
  • W rondelku umieścić miód, cukier, masło. Rozpuścić na niewielkim ogniu do połączenia się składników. Często mieszac, żeby nie przypalić. Zdjąć z palnika, przestudzić (mieszanka może pozostać lekko ciepła).

Na marcepanowo - pomarańczowe nadzienie

  • Do osobnej miski wlać rozpuszczony miód i dodać przesiane suche składniki, zmielone oraz drobno zmielone migdały, jajka, przyprawę korzenną, otartą skórkę i sok z pomarańczy. Zmiksować do połączenia. Powinno powstać klejące ciasto piernikowe.

Wykonanie:

  • Przygotować formę do muffinów, wyłożyć papilotkami. Na dno każdej papilotki wyłożyć 1 - 2 łyżki ciasta piernikowego. Nawilżoną łyżeczką w środku zrobić wgłębienie i nałożyć 2 łyżeczki nadzienia. Przykryć ciastem piernikowym uważając, by nadzienie nie wydostało się na boki podczas pieczenia.Papilotki powinny być wypełnione do wysokości 5 mm od górnego brzegu papilotki.
  • Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.Wyjąć, wystudzić na kratce.
  • Polewa czekoladowa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g słodzonego mleka skondesowanego
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej . Dodać mleko skondesowane i połączyć z czekoladą. Polewą oblewać babeczki piernikowe. Ozdobić dodatkowymi bakaliami.