Przygotować formę do muffinów, wyłożyć papilotkami. Na dno każdej papilotki wyłożyć 1 - 2 łyżki ciasta piernikowego. Nawilżoną łyżeczką w środku zrobić wgłębienie i nałożyć 2 łyżeczki nadzienia. Przykryć ciastem piernikowym uważając, by nadzienie nie wydostało się na boki podczas pieczenia.Papilotki powinny być wypełnione do wysokości 5 mm od górnego brzegu papilotki.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.Wyjąć, wystudzić na kratce.
Polewa czekoladowa:
200 g gorzkiej czekolady
100 g słodzonego mleka skondesowanego
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej . Dodać mleko skondesowane i połączyć z czekoladą. Polewą oblewać babeczki piernikowe. Ozdobić dodatkowymi bakaliami.