W małym rondelku połaczyć większą część octu balsamicznego i brązowego cukru. Gotować na małym ogniu do rozpuszczeniu cukru. Odstawic na bok do przestygnięcia.
Na patelni umieścić orzechy i na małym ogniu uprazyc, uważając żeby nie przypalić.W misce wymieszac prazone orzechy pekan, rodzynki i 100 gram niebieskiego sera pleśniowego.
Nagrzac piekranik do 190 Przekroić gruszki na pół. Wydrążyć środek i zrobic miejsce na nadzienie. W naczyniu żaroodpornym umieścić gruszki otworami do góry i spryskac sokiem z cytryny. Nałożyć nadzienia z sera plesniowego, rodzynek i orzechów pekan.
Polać miksturą z octu balsamicznego i brązowego cukru. Piec bez przykrycia przez około 30 min.
W rondelku podrzać śmietankę i rozpuścić w niej resztę sera pleśniowego ( ok 50 gram ). Umyć sałatę i podrzeć na kawałki. Skropic resztą mieszanki octu balsamicznego i brązowego cukru.Wyłożyc sałate na talerz. Połóżyć gruszkę na środek i polac sosem z sera pleśniowego.