Cofnij

Gruszka zapiekana z serem pleśniowym z piersią z kury

Składniki
  

Na pierś z kury :

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki stołowe Tangy yakisoba sosu do zamarynowania mięsa

Na gruszki

  • 1/2 kubka octu balsamicznego
  • 1/4 kubka poszatkowanych orzechów pekan
  • 200 gramów niebieskiego sera pleśniowego
  • 50 gramów słodkiej śmietanki 18 % do sosów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 brązowego cukru
  • 2 gruszki
  • 1/4 kubka rodzynek
  • sałata

Instrukcje
 

Na pierś z kury :

  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, odciąć skórki, włókna i kostki, zamarynowac w soie tangy yakisoba i wstawic do lodowki na dwie godziny. Po tym czasie pierś razem z marynatą piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 30 min.

Na gruszki

  • W małym rondelku połaczyć większą część octu balsamicznego i brązowego cukru. Gotować na małym ogniu do rozpuszczeniu cukru. Odstawic na bok do przestygnięcia.
  • Na patelni umieścić orzechy i na małym ogniu uprazyc, uważając żeby nie przypalić.W misce wymieszac prazone orzechy pekan, rodzynki i 100 gram niebieskiego sera pleśniowego.
  • Nagrzac piekranik do 190 Przekroić gruszki na pół. Wydrążyć środek i zrobic miejsce na nadzienie. W naczyniu żaroodpornym umieścić gruszki otworami do góry i spryskac sokiem z cytryny. Nałożyć nadzienia z sera plesniowego, rodzynek i orzechów pekan.
  • Polać miksturą z octu balsamicznego i brązowego cukru. Piec bez przykrycia przez około 30 min.
  • W rondelku podrzać śmietankę i rozpuścić w niej resztę sera pleśniowego ( ok 50 gram ). Umyć sałatę i podrzeć na kawałki. Skropic resztą mieszanki octu balsamicznego i brązowego cukru.Wyłożyc sałate na talerz. Połóżyć gruszkę na środek i polac sosem z sera pleśniowego.