Cofnij

Sernik nowojorski z musem kiwi

Składniki
  

Dzień wcześniej przygotować kiwi curd

  • ⦁ 10 żółtek
  • ⦁ 250 gram drobnego cukru
  • ⦁ 200 gram miękkiego masła
  • ⦁ 2 cytryny
  • ⦁ 700 gram pokrojonych w kostkę kiwi

Składniki na spód:

  • ⦁ 70 g masła roztopionego
  • ⦁ 140 g ciastek digestive pokruszonych

Na masę serową:

  • ⦁ 900 sera kremowego typu philadelphia
  • ⦁ 300 ml kwaśnej śmietany
  • ⦁ 250 g drobnego cukru do wypieków
  • ⦁ 3 łyżki budyniu waniliowego
  • ⦁ skórka otarta z jednej cytryny
  • ⦁ 1 5 łyżeczki soku z cytryny
  • ⦁ 3 duże jajka

Na mus kiwi

  • ⦁ 1000 ml kiwi curd
  • ⦁ 10 listkow zelatyny

Instrukcje
 

Na kiwi curd

  • Kiwi zblendować na puree.
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać puree z kiwi.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno-kiwi, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

Na spód

  • Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć masą ciasteczkową. Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Na masę serową

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Zależy nam na tym, żeby sernik był idealnie gładki.
  • Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
  • Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
  • Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 60 – 90 minut( dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta i sprężysta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
  • Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.

Na kiwi Crud

  • Kiwi curd powinien być w temperaturze pokojowej. W razie konieczności przełożyć do szklanej miski. W garnku zagotować wodę i ustawić miskę na garnku, żeby zagrzać krem.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać ogrzany krem kiwi. Dobrze wymieszać. Całość wylać na ostudzony sernik i wstawić do lodówki do stężenia.