Cofnij

Ciasto z jabłkami

Składniki
  

Na ciasto

  • ⦁ 3 jajka
  • ⦁ 250 gram cukru
  • ⦁ 250 ml kwaśniej śmietany
  • ⦁ 125 ml oleju
  • ⦁ 500 gram mąki pszennej
  • ⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⦁ sok z 1 cytryny
  • ⦁ 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej w zastępstwie można użyć budyniu lub kiślu w proszku
  • ⦁ 4 jabłka

Instrukcje
 

  • Jabłka obrać ze skóry, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Ponacinać wypukłą stronę.Umieścić w wodzie z cytryną, żeby nie ściemniały.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
  • Jabłka osuszyc papierowym ręcznikiem, i obsypać mąką ziemniaczaną.
  • Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać ciasto. Ułożyć jabłka nacięciami do góry i lekko wcisnąć w ciasto. Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.