Cofnij

Piers z ciecierzycą

Składniki
  

Pierś ze szpinakiem i ciecierzycą

  • 4 piersi z kurczaka
  • 500 gr szpinaku
  • 2 marchewki pokrojone w talarki
  • 200 gr ciecierzycy z puszki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 1 chili pokrojone na małe kawałki
  • 300 ml bulionu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka poszatkowanej kolendry
  • opcjonalnie kminek czerwona słodka papryka i ranulowany czosnek
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 150 ml mleka kokosowego z puszki szczypta kurkumy

Instrukcje
 

  • Każdą pierś lekko rozbić dłonią i doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem, czerwoną papryką i granulowanym czosnkiem.
  • Na patelni rozpuścić olej kokosowy i obsmażyć piersi z kury na złoty kolor z dwóch stron.
  • Zdjąć kurczaka z patelni i odłożyć na osobny talerz. Na tłuszcz ze smażenia kurczaka wrzucić marchewkę pokrojoną w talarki.Smazyć przez kilka minut, następnie dodać pokrojona w kostkę cebulę i dusic do zeszklenia. Dodać szpinak. Jak szpinak zmniejszy swoja objętość dodać ciecierzycę. Przełożyc do ceramicznego lub żarodopornego naczynia. Dodać bulion, sok z limonek i przyprawy.Wlać mleko kokosowe. Wymieszac. Dodać piersi z kurczaka i całośc wstawic do piekarnika ( 180 C) na około 30 min bez przykrycia, żeby zredukować nadmiar płynu.
  • U mnie pierś podawana z pieczonymi ziemniakami. Można podawać tez z ryżem