Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka dokładnie oddzielić od białek. Miękkie masło ucierać przez ok. 5 minut do uzyskania pusztej masy.
Dalej ubijając dodawać stopniowo po łyżce żółtka i cukier. Następnie dodać ser, mąkę i skórkę z pomarańczy.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wymieszać dokładnie, ale bardzo delikatnie.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę o średnicy 26 cm posmarować od środka masłem. Wylać masę serową i wstawić do piekarnika (na półkę niżej niż środkowa). Na dno postawić małą keksówkę i wlać do niej, do połowy wrzącą wodę. Piec przez 1 godzinę i 5 minut.( U mnie sernik piekł się 1.30 min). Sernik wyrośnie i zrumieni się, może miejscami popękać
Po skończeniu pieczenia zostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzić stopniowo, po trochu otwierając drzwiczki, w końcu wyjąć sernik z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz.