Cofnij

Składniki
  

Na sos szparagowy

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 pora
  • 300 ml kwaśniej śmietany
  • 50 ml bulionu lub wody
  • 30 g masła
  • sól i pieprz

Na polędwicę

  • 300 gr polędwicy wieprzowej
  • Do smaku szczypta przypraw:
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • rozmaryn
  • tymianek
  • majeranek
  • gorczyca
  • cząber
  • kmin rzymski

Na polentę

  • 1 szklanka kasza kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól pieprz – do smaku
  • 3 łyżki tartego sera parmezan
  • 2 łyżki zimnego masła

Dodatkowo

  • tarty parmezan do posypania potrawy

Instrukcje
 

  • Do wody do gotowania szparagów dobrze jest dodać nieco soku z pomarańczy lub cytryny dla zachowania koloru, a także szczyptę soli i cukru dla podkreślenia smaku.
  • O ile nie mamy specjalnego garnka, to przed włożeniem do gotującej wody szparagi związać gumką recepturką, by mogły stać w szerokim garnku. Ważne jest, by tylko główki wystawały ponad poziom wody, ponieważ są bardzo delikatne i ugotowałyby się zbyt szybko w stosunku do pozostałej części, a tak po prostu ugotują się na parze.
  • Gotować ok 2-4 minut.
  • Na patelni z rozgrzanym masłem umieścic pora i dusic przez kilka minut aż będzie miękki. Dodac sol i pieprz, oraz smietanke. Dusic razem przez nastepne kilka minut. Dodac bulion i połowę szparagów, zblendowac na gladki sos.
  • Do gładkiego sosu dodac druga połowe szparagów w całosci.

Na polędwicę

  • Polędwicę posypać pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Doprawić czosnkiem , rozmarynem , tymiankiem , majerankiem , gorczyca, cząbrem i kminkiem. Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste.Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .
  • (Czas pieczenia polędwiczki – podziel jej wagę na pół i uzyskasz maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 15 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekaj 5-7 minut)

Na polentę

  • Kaszę wsypać do rondelka, zalać wodą (w proporcji ok 1:5 ), dopraw szczyptą soli i kurkumą (dla koloru).
  • Gotowac na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie zupełnie miękka (w razie konieczności dodać w trakcie więcej wody- kasza będzie z czasem gęstniała, więc warto, by na początku była nieco płynna).
  • Gotową kaszę zestawić z ognia, doprawić świeżo tartym dojrzewającym serem i zimnym masłem. Wymieszać, doprawić do smaku.