Na rozgrzanej patelni, na oleju podmsażyć cebulę. Rybę obrać ze skóry i rozdrobnic widelcem. Dodac przesmażona i przestudzoną cebulę. Dodac pomidory suszone pokrojone na małe kawałki. Nastepnie dorzucić pokruzona fete.Doprawić do smaku i wymieszać . Dodac pastę tagine.
Na ziemniaki
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ziemniaki umyc dokładnie i osuszyc. Nie obierać.
Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzec ziemniaki olejem rzepakowym Doprawic solą i peprzem.
Włożyc ziemniaki do brytfanki i piec ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaki będą zarumienione.
Wyjac z piekranika. Wydrązyc środek ( nie bedzie nam potrzebny). Do srodka wlozyc paste z makreli i włożyć z powrotem na ok. 5 minut.
Podawać według uznania. U mnie jest to cukinia i marchewka.
Słowo kluczowe danie obiadowe, danie rybne, makrela, na kanapki, ryba