Cofnij

Ziemniaki nadziewane pastą z makreli

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na pastę z makreli

  • 2 makrele wędzone
  • 10 sztuk pomidorów suszonych z zalewy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki pasty tagine
  • 100 gram sera feta
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony
  • czosnek granulowany
  • papryka wędzona

Na ziemniaki

  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

Na pastę z makreli

  • Na rozgrzanej patelni, na oleju podmsażyć cebulę. Rybę obrać ze skóry i rozdrobnic widelcem. Dodac przesmażona i przestudzoną cebulę. Dodac pomidory suszone pokrojone na małe kawałki. Nastepnie dorzucić pokruzona fete.Doprawić do smaku i wymieszać . Dodac pastę tagine.

Na ziemniaki

  • Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ziemniaki umyc dokładnie i osuszyc. Nie obierać.
  • Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzec ziemniaki olejem rzepakowym Doprawic solą i peprzem.
  • Włożyc ziemniaki do brytfanki i piec ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaki będą zarumienione.
  • Wyjac z piekranika. Wydrązyc środek ( nie bedzie nam potrzebny). Do srodka wlozyc paste z makreli i włożyć z powrotem na ok. 5 minut.
  • Podawać według uznania. U mnie jest to cukinia i marchewka.
Słowo kluczowe danie obiadowe, danie rybne, makrela, na kanapki, ryba