200grdyni pokrojonej w kostkę i upieczonej w piekarniku
100mlsłodkiej smietanki do sosów
garść pomidorków kokatjlowych przekrojonych na pół
1łyzka oleju
Przyprawy do smaku :
kolendra
sól
pieprz
bazylia
tymianek
gorczyca biala mielona
kurkuma
Na dorsza
2filety z dorsza
4ząbki czosnku
1cytryna
2łyżki oliwy
Do smaku :
pieprz
sól
tymianek
imbir
Instrukcje
Na rozgrzanej z olejem patelni umiescic fasolę i pomidory.Smażyc przez kilka minut. Następnie dodac makaron. Wymieszac. Dusic razem na średnim ogniu przez kilka minut. Dodac przyprawy. Nastepnie dorzucic pokrojone na kawałki szparagi i dynię.Chwile razem wszystko smażyc. Pod koniec dodac śmietankę i delikatnie wymieszać. Jeszcze chwile razem wszystko podusic na srednim ogniu do polaczenia smakow
Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.