Cofnij

Makaron z dynią, fasolą canelinni i szparagami

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2

Składniki
  

Makaron z dynią, fasolą canelinni i szparagami

  • 100 gr ugotowanego makaronu
  • 100 gr ugotowanej fasoli canellini
  • 1 pęczek ugotowanych szparagów
  • 200 gr dyni pokrojonej w kostkę i upieczonej w piekarniku
  • 100 ml słodkiej smietanki do sosów
  • garść pomidorków kokatjlowych przekrojonych na pół
  • 1 łyzka oleju

Przyprawy do smaku :

  • kolendra
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • tymianek
  • gorczyca biala mielona
  • kurkuma

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy

Do smaku :

  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir

Instrukcje
 

  • Na rozgrzanej z olejem patelni umiescic fasolę i pomidory.Smażyc przez kilka minut. Następnie dodac makaron. Wymieszac. Dusic razem na średnim ogniu przez kilka minut. Dodac przyprawy. Nastepnie dorzucic pokrojone na kawałki szparagi i dynię.Chwile razem wszystko smażyc. Pod koniec dodac śmietankę i delikatnie wymieszać. Jeszcze chwile razem wszystko podusic na srednim ogniu do polaczenia smakow
  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.
Słowo kluczowe dynia, makarony, szybki obiad