200grbrązowych pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki
300gugotowanej na półtwardo białej kaszy gryczanej
2główki kapusty włoskiej
2jajka
2łyżki masła lub oleju
1200mlkwaśniej śmietany
sól i czarny pieprz
Na sos grzybowy
100gramów suszonych grzybównamoczonych w wodzie
250gramów pieczarek
2łyżki masła
1łyżka oleju roślinnego
1mała cebula
250mlgęstej śmietanki
1/3szklanki czerwonego wytrawnego wina
Na polędwiczki wieprzowe
1polędwiczka wieprzowa450 g
grubo zmielony pieprz
1łyżeczka suszonego oregano
1łyżka oliwy
Instrukcje
Na gołąbki
Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
Na maśle usmażyć drobno poszatkowanę cebule i pieczarki.
W misce wymieszać mięso z cebulą i pieczarkami, kaszą gryczaną i dwoma jajkami. Doprawic do smku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie garnka umieścić liście kapusty, a na nich ciasno ułożyc gołąbki.Na wierzchu ułożyć liście kapusty. Zalać śmietaną wymieszanąz wodą. Dusić ok 90 min. Po ugotowaniu wyjąć gołąbki a liście i sos śmietanowy zblendowac na gładki sos. W sosie umieścic gołąbki. Podgrzać i podawac.
Gołabki można podawac jako samodzielne danie. U mnie podane z polędwiczkami w sosie grzybowym
Na sos grzybowy
Na oleju z masłem zeszklić cebulę, następnie dodać odsączone suszone grzyby i chwilę razem podsmażyć co chwilę mieszając. Wlać wino i wodę z grzybów, doprawić solą oraz pieprzem i gotować przez około 30 minut do miękkości grzybów.
Na koniec dodać śmietankę.
Na polędwiczki wieprzowe
Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i oregano, odłożyć.
Na patelnię wlać łyżkę oliwy i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając sola.
Mięso przełożyc do sosu grzybowego. Przykryć, i dusić przez ok. 40 minut do miękkości mięsa.