Cofnij

Składniki
  

Na sałatkę

  • 2 bataty obrane i pokrojone w kostkę
  • sól pieprz, 1 łyżka oliwy, szczypta płatków chili
  • 1 awokado pokrojone w plastry
  • 100 g mixu sałat
  • garśc czarnych oliwek pokrojonych w plastry
  • 1 upieczony burak pokrojony w kostkę
  • garść pokrojonego drobno szczypioru
  • garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plastry

Na sos do sałatki

  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml smietany kremówki

Na pierś z kurczaka

  • 2 piersi z kurczaka
  • Sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

Instrukcje
 

Na sos do sałatki

  • Bataty obrać, pokroić w kosteczkę. Skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem, chili
  • Wymieszać i ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez około 30 minut lub do miękkości.
  • Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę.Buraka pokroić w kostkę
  • Na półmiskach wyłożyć sałatę, doprawić solą i pieprzem, dodać bataty , awokado, buraka , szczypior, pomidory i oliwki.
  • Wymieszać składniki sosu i umieścic w malym rondelku. Zagotowac i odstawic do zgestnienia. Wystudzonym polać sałatkę.

Na pierś z kurczaka

  • Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
  • Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę. Przed podaniem pokroic w plastry.