Cofnij

LImnkowo miodowy dorsz

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na dorsza

  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżeczki startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku drobno starte
  • 600 g filetu z dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki

Na sałatkę

  • 1/2 szklanki drobno posiekanej białej cebuli około 1 małej cebuli
  • 1 średnia papryczka jalapeño bez gniazda nasiennego drobno posiekana
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
  • ¼ szklanki soku z limonki
  • ¾ łyżeczki dobrej soli morskiej bardziej do smaku
  • 8 małych dojrzałych czerwonych pomidorów posiekanych
  • ½ szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry

Instrukcje
 

Na dorsza

  • Wymieszać składniki marynaty i nasmarować nią kawałki dorsza. Odłożyć do naczynia żaroodpornego do zamarynowania na ok. 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Włożyć zamarynowanego dorsza i piec przez 18 minut.

Na sałatkę

  • W średniej wielkości misce połączyć pokrojoną cebulę, jalapeño,papryki, sok z limonki i sól. Pozwolic się marynować przez około 5 minut. Miedzyczasie pokroić pomidory i kolendrę.
  • Dodać posiekane pomidory i kolendrę do miski i zamieszać, aby połączyć. W razie konieczności dodać soli
  • Aby uzyskać najlepszy smak, mieszaninę należy marynować przez minimum 15 minut
Słowo kluczowe danie rybne, dorsz, Królik dba o linię