1/2szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogronok. 120 g
1szklanka cukru
Na polewę czekoladową
350gczekoladybiałej, mlecznej lub gorzkiej, posiekanej
150mlwody
300gcukru
200gmleka skondensowanego słodzonego
20gżelatyny w proszku / 4 listki żelatyny
1/2szkl ciemnego rumu
Instrukcje
Na czekoladowe ciasto
Czekoladę połamać, przełożyć do dużej miski i zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 2 minuty a następnie dobrze wymieszać łyżką. Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą i solą. Odstawić na bok.
Do miski z rozmieszaną czekoladą wlać olej, oraz jogurt naturalny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką. Następnie dodać jaja i ponownie wymieszać do połączenia składników. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie mąka. Ciasto przelać do silikonowych foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 30 min lub do suchego patyczka
Na polewę czekoladową
Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Jeśli używamy żelatyny w listkach
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
W garnuszku umieścić cukier i wodę. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane słodzone i podgrzać. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do rozpuszczenia się żelatyny i czekolady. Na koniec dodać rum i dobrze wymieszać. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Polewą polać deser