Cofnij

Muffinki z gruszkami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Dessert
Kuchnia international

Składniki
  

Na gruszki w syropie:

  • 3 dojrzałe gruszki
  • 150 g cukru
  • 750 ml wody

Na muffinki

  • 180 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 duże jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Na polewę czekoladową

  • 40 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 60 g czekolady gorzkiej lub deserowej

Instrukcje
 

Na gruszki w syropie:

  • Gruszki przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Nie obierać. Wodę zagotować z cukrem. Gruszki włożyć wrzątku i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, uważając, żeby się nie rozpadły. ( U mnie to było około 5 minut ) Wyjąć, odcedzić.

Na muffinki

  • W rondelku roztopić masło. Zdjąć z palnika i dodać pokruszoną czekoladę. Odstawić na 1 minutę. Wymieszać do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.
  • Jajek lekko roztrzepać w naczyniu rózgą kuchenną. Wsypać cukier i wymieszać. Dodać przestudzony sos czekoladowy i wymieszać. Do czekoladowej mieszanki dodac przesianą mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Przygotować 10 papilotek do muffinów (jeśli nie są sztywne włożyć je do formy na muffiny). Ciasto wlać do papilotek. W środek każdej mufinki włożyć ćwiartkę przygotowanej wcześniej gruszki.
  • Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut. Nie piec zbyt długo. Ważne żeby mufinki były wilgotne, lekko zakalcowate. Wyjąć, wystudzić. Polać polewą czekoladową.

Na polewę czekoladową

  • W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
Słowo kluczowe gruszki, królik na słodko, muffinki