Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Na polewę czekoladową
40mlśmietany kremówki 30% lub 36%
60gczekolady gorzkiej lub deserowej
Instrukcje
Na gruszki w syropie:
Gruszki przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Nie obierać. Wodę zagotować z cukrem. Gruszki włożyć wrzątku i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, uważając, żeby się nie rozpadły. ( U mnie to było około 5 minut ) Wyjąć, odcedzić.
Na muffinki
W rondelku roztopić masło. Zdjąć z palnika i dodać pokruszoną czekoladę. Odstawić na 1 minutę. Wymieszać do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.
Jajek lekko roztrzepać w naczyniu rózgą kuchenną. Wsypać cukier i wymieszać. Dodać przestudzony sos czekoladowy i wymieszać. Do czekoladowej mieszanki dodac przesianą mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Przygotować 10 papilotek do muffinów (jeśli nie są sztywne włożyć je do formy na muffiny). Ciasto wlać do papilotek. W środek każdej mufinki włożyć ćwiartkę przygotowanej wcześniej gruszki.
Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut. Nie piec zbyt długo. Ważne żeby mufinki były wilgotne, lekko zakalcowate. Wyjąć, wystudzić. Polać polewą czekoladową.
Na polewę czekoladową
W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
Słowo kluczowe gruszki, królik na słodko, muffinki