Na dużej patelni na oliwie lekko podsmażyć pora i paprykę. Następnie dodać suchą kaszę i wymieszać. Mieszając smażyć przez około 3 minuty. Dodać przyprawy, doprawić pieprzem i smażyć mieszając przez ok. 2 minuty.
Wlać gorący bulion,wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 20 minut.Następnie dodac ajvar paprykowy. Zdjąć pokrywę, danie doprawić w razie potrzeby solą i smażyć jeszcze ciągle mieszając przez kilka minut aż reszta płynu odparuje i potrawa się zagęści. Pod koniec dodac łyżkę kwasniej smietany. Wymieszac i chwile razem pogotowac do wymieszania smakow. Przed podaniem dodac posiekana pietruszke. Posypac parmezanem
Na pierś z kurczaka:
Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami. Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min, międzyczasie przewracając na drugą stronę.