przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumysłodkiej papryki i kminu rzymskiego oraz pół łyżeczki przyprawy curry i szczypta chili do smaku
300gczerwonej soczewicy przepłukanej na sitku
750mlbulionu jarzynowego
125mlmleka kokosowego
Instrukcje
Na pierś z kurczaka
W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Piersi kurczaka włozyc do naczynia żaroodpornego i zalac marynatą. odstawic na dwie godziny.
Piec w temperaturze 190 C przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso. Jesli sos jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą
Na dhal
Na dużej, głębszej patelni (28 cm) rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i podsmażyć. Następnie dodać batata oraz marchew i podsmażyć mieszając ok. 5 min. Pod koniec dodać czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy.
Do warzyw dodać przepłukaną na sitku soczewicę. Wlać bulion i zagotować. Gotować 15 min pod przykryciem na małym ogniu. Wlać mleko kokosowe, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Podawać według uznania. U mnie była to pierś z kurczaka
Słowo kluczowe danie mięsne, danie wegetariańskie, dhal, Królikowe hity, soczewica