Cofnij

Dhal z soczewicy

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 3

Składniki
  

Na pierś z kurczka

  • 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Na dhal

  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 1 mały batat 300 g pokrojony w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1,5 cm korzenia imbiru obrany i starty
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy słodkiej papryki i kminu rzymskiego oraz pół łyżeczki przyprawy curry i szczypta chili do smaku
  • 300 g czerwonej soczewicy przepłukanej na sitku
  • 750 ml bulionu jarzynowego
  • 125 ml mleka kokosowego

Instrukcje
 

Na pierś z kurczaka

  • W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Piersi kurczaka włozyc do naczynia żaroodpornego i zalac marynatą. odstawic na dwie godziny.
  • Piec w temperaturze 190 C przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso. Jesli sos jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą

Na dhal

  • Na dużej, głębszej patelni (28 cm) rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i podsmażyć. Następnie dodać batata oraz marchew i podsmażyć mieszając ok. 5 min. Pod koniec dodać czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy.
  • Do warzyw dodać przepłukaną na sitku soczewicę. Wlać bulion i zagotować. Gotować 15 min pod przykryciem na małym ogniu. Wlać mleko kokosowe, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Podawać według uznania. U mnie była to pierś z kurczaka
Słowo kluczowe danie mięsne, danie wegetariańskie, dhal, Królikowe hity, soczewica