Suszone grzyby zalać ok. 700 ml wrzątku. Odstawić do namoczenia na ok. godzinę.
Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z oliwek . Dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć. Wrzucić namoczone, odsączone grzyby. Podsmażyć. Dorzucić pieczarki. Gdy cebula będzie szklista, dodac czosnek przeciśniety przez praskę. Wymieszać. Dorzucić kaszę pęczak. Kasza powinna oblepić się resztkami oliwy. Po ok 2 minutach (ciągle mieszając, aby nie przypalić kaszy), dolać wino. Dobrze całość wymieszać. Gdy kasza “wypije” wino, dodać łyżkę wazową grzybowego wywaru, który został z moczenia grzybów. Powoli mieszać, aż kasza wchłonie cały płyn. Czynność powtarzać. Nie można dodać całego płynu na raz. Proces dodawania płynu trwa ok. 20- 25 minut. Dzięki temu kasza będzie kremowa i aksamitna . Dodać sól, pieprz. Wlać śmietanę. Chwilę pogotować ze śmietanką. Zdjąć z ognia, dodać parmezan
Schab duszony
Cebule pokroic w plastry i podsmażć na złoty kolor na oleju. Zdjąć z patelni i przełożyć do naczynią żaroodpornego
Schab obtoczyć w przyprawach i smażyć na patelni z obu stron, gdy kotletysą złote jest złoty, przełożyc do naczynia z cebulą.Dodac bulion, wino i grzyby suszone
Schab dusić razem pod przykryciem przez około 30-40 minut do czasu aż mięso będzie miękkie, sos odparuje i się zagęści.