Cofnij

Muffinki bananowe z konfiturą żurawinową

Składniki
  

Na konfiturę żurawinową

  • 300 g świeżej lub mrożonej zurawiny
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  • 3 pomarańcze obrane z skórki usuniete błonki pokrojone w kostkę
  • 3/4 szklanki cukru

Na muffinki bananowe

  • 350 g rozgnieconego banana ok 3 duże banany
  • 240 g mąki pszennej uniwersalnej –
  • 80 g masła rozpuszczonego
  • 130 g cukru
  • 1 duże jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Instrukcje
 

Na konfiturę żurawinową

  • Żurawinę wsypać do garnkać i gotować na Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, do momentu, gdy owoce przestaną „strzelać”.
  • Dodać cukier, jabłka i pomarańcze. Wymieszać. Następnie zwiększyć ogień i gotować aż do zgęstnienia. Mieszać, żeby się nie przypaliło.

Na muffinki bananowe

  • Banany rozgnieść widelcem. Do bananowej pulpy dodać rozpuszczone masło. W osobnej misce połączyć jajko z cukrem. Można to zrobić widelcem lub mikserem. Roztrzepać, żeby uzyskać puszystą, jasną masę. Powstałą masę dodac do bananowej pulpy. Połączyć mąkę z sodą i dodac do mokrych składników. Wymieszać ciasto. Przyszykować papilotki. Do każdej nałożyć łyżkę masy. Na masę wyłożyć łyżeczkę żurawinowej konfitury. Dopełnić masą bananową do 3/4 wysokości papilotki.
  • Foremki z ciastem umieścić na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Muffinki piec przez około 30 minut lub do suchego patyczka.
  • Udekorowac według uznania. U mnie lukier i odrobina konfitury żurawionowej. Możecie posypać cukrem pudrem lub zjeść takie naguśkie jak Wasze łapki je stworzyły