Banany rozgnieść widelcem. Do bananowej pulpy dodać rozpuszczone masło. W osobnej misce połączyć jajko z cukrem. Można to zrobić widelcem lub mikserem. Roztrzepać, żeby uzyskać puszystą, jasną masę. Powstałą masę dodac do bananowej pulpy. Połączyć mąkę z sodą i dodac do mokrych składników. Wymieszać ciasto. Przyszykować papilotki. Do każdej nałożyć łyżkę masy. Na masę wyłożyć łyżeczkę żurawinowej konfitury. Dopełnić masą bananową do 3/4 wysokości papilotki.
Foremki z ciastem umieścić na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Muffinki piec przez około 30 minut lub do suchego patyczka.
Udekorowac według uznania. U mnie lukier i odrobina konfitury żurawionowej. Możecie posypać cukrem pudrem lub zjeść takie naguśkie jak Wasze łapki je stworzyły