Cofnij

Ziemniak nadziewany makrelą

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Pasta z makreli z chrzanem

  • 1 wędzona makrela bez skóry i ości
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • garść poszatkowanej drobno pietruszki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól pieprz
  • sok z 1/2 cytryny

Na faszerowane ziemniaki

  • 4 ziemniaki sredniej wielkości
  • olej rzepakowy
  • sol
  • pieprz

Instrukcje
 

Pasta z makreli z chrzanem

  • Do miski włożyć makrelę i rozdrobnić widelcem. Dodac pozostałe składniki i dobrze połączyć.

Na faszerowane ziemniaki

  • Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ziemniaki umyc dokładnie i osuszyc. Nie obierać.
  • Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzec ziemniaki olejem rzepakowym. Doprawic solą i peprzem.
  • Włożyc ziemniaki do brytfanki i piec ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaki będą zarumienione.
  • Wyjac z piekarnika. Wydrązyc środek ( nie bedzie nam potrzebny). Do srodka wlozyc paste z makreli i włożyć z powrotem na ok. 5 - 10 minut.
  • Podawac wedlug uznania. Ja podałam z sałatką ryżową, która mi została z poprzedniego dnia
Słowo kluczowe danie rybne, Królik dba o linię, makrela, szybki obiad, ziemniaki