Cofnij
Drukuj
Mniejszy
Normalny
Większy
Ziemniak nadziewany makrelą
Wydrukuj przepis
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Main Course
Kuchnia
international
Porcje
4
Składniki
Pasta z makreli z chrzanem
1
wędzona makrela
bez skóry i ości
1
łyżka chrzanu
2
łyżeczki musztardy dijon
garść poszatkowanej drobno pietruszki
2
łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
sok z 1/2 cytryny
Na faszerowane ziemniaki
4
ziemniaki sredniej wielkości
olej rzepakowy
sol
pieprz
Instrukcje
Pasta z makreli z chrzanem
Do miski włożyć makrelę i rozdrobnić widelcem. Dodac pozostałe składniki i dobrze połączyć.
Na faszerowane ziemniaki
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ziemniaki umyc dokładnie i osuszyc. Nie obierać.
Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzec ziemniaki olejem rzepakowym. Doprawic solą i peprzem.
Włożyc ziemniaki do brytfanki i piec ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaki będą zarumienione.
Wyjac z piekarnika. Wydrązyc środek ( nie bedzie nam potrzebny). Do srodka wlozyc paste z makreli i włożyć z powrotem na ok. 5 - 10 minut.
Podawac wedlug uznania. Ja podałam z sałatką ryżową, która mi została z poprzedniego dnia
Słowo kluczowe
danie rybne, Królik dba o linię, makrela, szybki obiad, ziemniaki