Cofnij

Krokiety z kaszą gryczaną

Składniki
  

Na farsz :

  • 1 i 1/2 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
  • 150 gramów koziego kremowego sera
  • sól i czarny pieprz
  • kmin rzymski mielony
  • czubryca
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i czarny pieprz

Na naleśniki

  • 2 szklanki mleka
  • 2- 2 1/2 mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 30 ml oleju
  • dodatkowo
  • 2 roztrzepana jajka
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej
  • Sos pieczarkowo śmietanowy
  • 200 gramów pieczarek kasztanowych pokorjonych w plastry
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

Na farsz :

  • Ugotować kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu.
  • Na patelni umieścić olej i dodać pokrojoną cebulę i jabłko. Dodać przyprawy (liść laurowy, jałowiec i ziele angielskii brązowy cukier . Podsmażyć przez kilka minut. Usunąć ziarna przypraw i liść laurowy.
  • Do kaszy gryczanej dodać tymianek, majeranek, kmin rzymski oraz kozi ser. Następnie dodać jabłko podsmażone z cebulą. Dokładnie wymieszać.

Na naleśniki

  • W misce wymieszać dokładnie mleko i mąkę. Dodać szczypte soli. Powstałe ciasto powinno mieć lejącą i gładkią konsystencję.Odtsawić na ok pół godziny. Następnie dodać oleju do dokładnego połączenia. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody
  • Na rozgrzana patelnię wlać niewielką ilość oleju. Smażyć naleśniki.
  • Na każdy naleśnik nałożyć farsz, zwinąć tak, aby farsz nie wypadł. Moczyć w roztrzepanym jajku, obtaczyć w bułce tartej i smażyć na patelni z olejem na złoty kolor.

Na sos

  • Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Na osobnej patelni, na dużym ogniu przesmażyc na brązowo pieczarki. Dodać cebulę z czosnkiem. Zmiejszyc ogień i dusić razem przez kilkanaście minut. W razie konieczności, żeby nie przypalić grzybów dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Pod koniec duszenia dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać.
  • Krokiety podawać z sosem pieczarkowym.