Cofnij

Morszczuk z kuskusem

Składniki
  

Na kuskus

  • 150 gramów dużego kuskusu
  • zdj
  • 100 gramów ugotowanej fasoli szparagowej
  • 50 gramów ugotowanego zielonego groszku
  • 50 gramów ugotowanej w kostkę marchewki
  • 350 gramów młodego szpinaku
  • 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
  • 2 łyzki oliwy
  • 2 ząbki czosnku przeciśnietego przez praskę
  • 2 łyżki pomidorowego puree z suszonych pomidorów
  • 1 szklanka wody lub warzywnego bulionu

Do smaku

  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • kmin rzymski
  • kurkuma
  • Na morszczuka
  • 500 g filetu z morszczuka
  • 2 cm kawałek imbiru starty na tartce
  • Sok z limonki
  • Kilka gałązek świeżego koperku
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • szczypta suszonej szałwii

Instrukcje
 

Na kuskus

  • Na patelnie z rozgrzaną oliwą wsypac suchy, duzy kuskus i smazyć przez około 2-3 minut. Po tym czasie dodać szklankę wody lub bulionu i gotowac do miekkości. W razie konieczności dodać więcej płynu. Na osobnej patelni w pierszej kolejności usmazyć szpinak.Nastepnie dorzucic resztę warzyw. Dodac czosnek i przyprawić do smaku. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i dodać kuskus. Dusić razem do odparowania nadmiaru płynu. Podawać z rybą

Na morszczuka

  • Filety z morszczuka z każdej strony dobrze natrzeć sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością oliwy. Ułożyc morszuka. Na wierzchu natrzeć imbirem i posypać szałwią. Nastepnie połozyć koperek. Rybe skropic odrobina oliwy na wierzchu. Piec w temp. 180 st C przez ok 20 minut.