4ząbki czosnku czosnku przecisnietego przez praskę
gałązki świeżego rozmarynu
słodka papryka
sól
pieprz
Sos pieczarkowo śmietanowy
200gramów pieczarek kasztanowych pokorjonych w plastry
1cebula pokrojona w kostkę
1-2ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3łyżki śmietany 18 %
olej do smażenia
sól
pieprz
Na kuskus
150gramów kuskusu
bulion opcjonalnie
2łyżki oleju rzepakowego
1/2pora pokrojonego w plasterki
100gramów ugotowanegozielonego groszku
2ząbki czosnku przecisniete przez praske
sól
pieprz
czerwona słodka papryka
kurkuma
kmin rzymski
Instrukcje
Na podudzia
Umyte udka dobrze natrzeć natrzeć czosnkiem, posypac solą pieprzem i papryką.
Odstawić do zamarynowania, do lodówki na dwie godziny.
Udka piec w żaroodpornej formie. Na każde udko położyć gałązkę rozmarynu i kawałek masła. Piec przez 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 190 C
Na sos
Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Na osobnej patelni, na dużym ogniu przesmażyc na brązowo pieczarki. Dodać cebulę z czosnkiem. Zmiejszyc ogień i dusić razem przez kilkanaście minut. W razie konieczności, żeby nie przypalić grzybów dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Pod koniec duszenia dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać.
Na kuskus
Na kuskus
Kuskus wsypać do płaskiego naczynia. Zalać bulionem na około 1 cm ponad kaszę. Przykryć i zostawić na 7-10 minut. Odkryć i wymieszać widelcem.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmazyć pora. Dusic kilka minut aż sie zeszkli. Nastepnie dodac, i zielony groszek. Smażyć razem kilka minut. Doprawic przyprawami. Kuskus wymieszać z warzywami.
Słowo kluczowe danie mięsne, grzyby, kurczak, kuskus, pieczarki