1opakowanie kremowegobiałego sera typu philadelphia
Instrukcje
Pesto z pieczonej papryki
Papryki przekroic na pól. Usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroic na ćwiartki. Posmarować je oliwą i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut.
Zblendować razem paprykę, orzechy, pokrojony na kawałki czosnek, parmezan i oliwę na gładką pastę. Doprawić solą, pieprzem
Na drożdzowe ciasto
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
Przygotowany prostokąt posmarować pesto i posmarować serkiem philadelphia.Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na równe 10 części. Ułożyć je na blaszce wyłozonej pergaminem, w sporych odstepach, żeby się nie stykały. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut .
Metoda dla osób uzywających maszyny do chleba :
Wszystkie składniki umieścić w maszynie. Wpierw płyny, potem produkty sypkie i na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Słowo kluczowe bułeczki drożdżowe, drożdżówki, pesto