Cofnij

Pulpety w sosie szparagowym

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • garść płatków owsianych
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 jajko
  • 1 por biała część
  • pęczek szparagów
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 litr bulionu plus dodatkowo 250 ml do sosu
  • 200 ml śmietany kwaśnej
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • Na patelni zeszklić cebulę. Odstawić do ostygnięcia.W misce umieścić mięso, jajko, płatki owsiane. Dodać cebulę i przyprawy. Dobrze wymieszać i wyrobić żeby było pulchne. Dłońmi formować mięsne kulki i gotować na bulionie.
  • Na oleju zeszklić pokrojoną drobno białą część pora. Następnie dodać szparagi pokrojone w na kawałki. Dodać 250 ml bulionu i dusić razem przez około 20 min. Doprawić solą i pieprzem.Pod koniec dodać śmietanę i dusić kolejne 5 minut. Sos zblendować. Gładki sos przelać do rondelka, dodac ugotowane pulpety i gotowac razem ok 5 minut
Słowo kluczowe danie mięsne, indyk, pulpety, szybki obiad