700grświeżych truskawek pokrojonych w grubszą kostkę
sok z 1 cytyny
Instrukcje
Na ciasto
W misce na puszysta masę ubić całe jajka z cukrem. Dodać śmietanę i olej. Ubijac mikserem aż składniki się połączą. Na kilka razy dodać mąkę i proszek do pieczenia
Do formy o wymiarach 24cm/32cm, wylać ciasto. Piec około 45min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Na truskawkowy mus
Truskawki miksować blenderem razem z sokiem z cytryny na puree. Przełożyć do garnka, dodać cukier i mieszając podgrzewać na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści.
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
Ciepłą żelatynę dodać do ciepłego puree, dokładnie wymieszać, wystudzić (ale nie można dopuścić do stężenia).
W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Do puree z truskawki dodać kilka łyżek kremówki, do rozluźnienia jego struktury. Dodać pozostałą bitą śmietanę i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Sprobowac i w razie konieczności dodać cukier. Warstwę musu połączyć z pokrojonymi truskawkami. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Udekorować według uznania.Po wystudzeniu ściąć wierzch i nasączyć limoncello wymieszanym z wodą
Słowo kluczowe ciasta z owocami, królik na sodko, Królikowe hity, musy, truskawki