Cofnij

Gołąbki z chorizo

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international

Składniki
  

Na gołąbki

  • 14 liści kapusty savoy
  • 400 g kiełbasy chorizo bez skóry
  • 200 g ryżu arborio ja użyłam arborio, choc lepiej zeby był normalny, ale nie zauważyłam, że mi brakło, a już mi sie leciec do sklepu nie chciało
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 ząbki czosnku / 2 garlic cloves
  • 1 łyzka mixu ziół tymianek, majeranek, oregano
  • 4 łyżki puree z suszonych pomidorów może być koncentrat pomidorowy

Na sos

  • 850 ml passatty pomidorowej
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki przecisniętego czosnku
  • 1 łyżka papryki wędzonej w proszku

Instrukcje
 

  • Ryż ugotować al dente. W dużej misce połączyć wystudzony ryż z kiełbasą obraną ze skóry, pokrojoną na mniejsze kawałki. Dodać zioła, czosnek, wędzoną paprykę i puree z pomidorów. Dobrze wymieszać.
  • Z kapusty oddzielić największe liście, ściąć głąba. Liście wrzucić do wrzątku i chwilę obgotowac. Przy tej kapuscie uważać, bo one szybko miękną.
  • Na każdego liścia nakładać przygotowane porcje nadzienia.
  • Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia).
  • Wszystkie składniki na sos połączyć w misce.
  • Do naczynia żaroodpornego ( ja miałam żeliwną patelnię ) wlać połowę sosu i ułozyć gołąbki. Zalać resztą sosu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około godzinę. Zanim nałożycie na talerz, sprawdzcie miekkość kapusty widelcem.
Słowo kluczowe gołąbki, kiełbasa chorizo, Królikowe hity