Cofnij

Mufinki z borówkami

Składniki
  

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej w zastępstwie można użyć budyniu w proszku
  • 700 gr świeżych jagód
  • cukier puder

Instrukcje
 

  • Jagody umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
  • Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną i wymieszać z ciastem.
  • Nałożyć ciasta do papilotek do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 Wystudzone oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.