Cofnij

Muffinki brokułowe

Składniki
  

Na ciasto

  • 3 jajka
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • różyczki z ugotowanego brokuła
  • 3 łyzki tartego sera parmezan
  • 1 łyzeczka ziół prowansalskich

dodatkowo

  • serek philadelphia opcjonalnie
  • garść pokruszonych pistacji
  • różyczki z całego brokuła ugotowane al dente

Instrukcje
 

  • Jajka ubić na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać parmezan i zioła
  • Nałożyć ciasta do papilotek do połowy wysokości. W środek wcisnąć różyczkę brokuła. Dopełnić ciastem do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 18Wystudzone można posmarować serkiem philadeplhia i posypać pokruszonymi pistacjami.