Cofnij

Kremowy kurczak w sosie koperkowym

Składniki
  

  • 2 piersi z kury
  • przyprawy: sól pieprz, 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki słodiej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
  • 1 marchewka starta na tarce
  • 1 por pokrojony w plasterki
  • 100 gr świeżego zielonego groszku
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml słodkiej śmietanki do sosów
  • pęczek koperku drobno pokrojonego

Instrukcje
 

  • Pierś z kury doprawić solą, pieprzem i papryką. Delikatnie obtoczyć w mące. Rozgrzać patelnię z oliwą, a gdy będzie gorąca włożyć kurczaka, podsmażać do zbrązowienia z każdej strony. Odłożyć na talerz.
  • Na tę samą patelnię włożyć marchewkę oraz pora. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty, dodać masło i jeszcze chwilę podsmażać.
  • Dodać bulion i zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i kurkumę, wymieszać. Przykryć i gotować przez ok. 3 minuty. Włożyć podsmażone piersi z kurczaka i gotować bez przykrycia przez ok. 2 minuty, w międzyczasie raz przewrócić mięso.
  • Wlać śmietankę, dodać zielony groszek i koperek, wymieszać i zagotować. Pogotować chwilę jeśli sos nie jest jeszcze gęsty.