Cofnij

Ciasto ananasowe

Składniki
  

  • 3 jajka
  • 250 gr cukru
  • 250 ml kwasnej śmietany
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej w zastępstwie można użyć budyniu
  • 600 gr ananasa odsączonego z puszki

Dodatkowo

  • lukier lub cukier puder

Instrukcje
 

  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
  • Ananasa dobrze odsączyć na sitku i osuszyć papierowym ręcznikiem. Część ananasa pokroić w kostkę, część zostawić żeby ułożyc plastry na wierzchu.Pokrojonego w cząstki ananasa obtoczyć w mące.
  • Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać ciasto. Cząstki pokrojonego ananasa wcisnąć w ciasto. Plastry ułożyć na wierzchu. Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 Wystudzone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem