Cofnij

Brokułowa sałatka z dorszem

Składniki
  

Na sałatkę

  • 1 brokuł ugotowany al dente
  • 1/2 szklanki czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • 120 g Sera wasabi pokrojonego w kostkę ja akurat miałąm w domu taki, ale może byc inny
  • majonez opcjonalnie
  • 2 łyżki musztardy
  • 200 gr wędzonego boczku w kostce wczesniej podsmażonego
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny zalać wrzątkiem i odstawić, aż zmięknie
  • 1/4 szklanki pokrojonych migdałów
  • garśc pokruszonych pisatcji
  • Sól i pieprz

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki z czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • suszony tymianek
  • imbir granulowany

Instrukcje
 

Na sałatkę

  • Wszystkie składniki wymieszać. Majonezu dodać tyle, aby uzyskac odpowiednia dla Was konsytencję. Specjalnie nie podaję ilości, bo każdy lubi inaczej.

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie usmażyć na patelni.