Cofnij

Pierogi z soczewicą

Składniki
  

Na farsz

  • 200 g. ugotowanej zielonej soczewicy
  • 2 małe cukinie pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. ½ łyżeczki curry
  • 3 łyżki pasty tagine
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
  • sól i pieprz do smaku

Na ciasto pierogowe

  • 260 g mąki
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g masła

Instrukcje
 

Na farsz

  • Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (bez soli), może się rozgotować. Odsączyć ją na sicie. Umyte cukinie pokroić bez obierania w małą kostkę. Rozgrzać kilka łyżek oleju na głębokiej patelni. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Wrzucić kostki cukinii, posolić, mieszając podsmażyć, aż się zeszkli i zupełnie zmięknie (ok. 7-8 minut). Do cukinii dorzucić odsączoną soczewicę, dokładnie wymieszać. Dodać suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku curry, solą i pieprzem. Dusić do momentu aż pasta będzie mieć gęsta konsystencję. Pod koniec duszenia wykończyć pastą tagine
  • Na ciasto pierogowe
  • Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko i masło. Wymieszać . Dodać wodę i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na bok żeby poleżało.

Na pierogi

  • Ciasto rozwałkować na cienki placek . Z ciasta szklanką wyciąć koła. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.