Cofnij

Pieczarki portobello nadziewane kuskusem

Składniki
  

  • 4 duże pieczarki portobello
  • 100 g kaszy kuskus
  • 1/2 pora pokrojonego w kostkę
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 8 szt. pomidorów suszonych pokrojonych
  • spora garść liści szpinaku umytych i odsączonych
  • 30 g tartego sera parmezan
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kurkuma
  • słodka papryka
  • olej z suszonych pomidorów opcjonalnie
  • bulion warzywny opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Kuskus wsypać do płaskiego naczynia i zalać gorącym bulionem. Bulion ma przykryć kaszę na palce wysokości. Przykryć i odstawić na kilka minut.
  • Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów. Dodać pora i czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać suszone pomidory i paprykę. Dusić razem ok 5 minut. Dodać szpinak. Jak szpinak zmniejszy objętość dorzucić kaszę kuskus. Wymieszać do połączenia składników. Przyprawić do smaku.
  • Umyte pieczarki bez nóżek posmarować olejem z pomidorów. Wypełnić farszem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na około 10-15 min.