Cofnij

Gołąbki w sosie grzybowym

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 2 godziny
Rodzaj Main Course
Kuchnia international

Składniki
  

  • Na gołąbki
  • 500 gr mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula pokrojone w kostkę
  • 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 150 g ugotowanej na półtwardo białej kaszy gryczanej
  • 2 główki kapusty włoskiej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól i czarny pieprz
  • 3 l bulionu

Na sos

  • 20 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie
  • 250 g brązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 250 ml gęstej śmietanki do sosów
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina

Instrukcje
 

Na gołąbki

  • Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  • Na patelni podsmażyć boczek. Dodać posiekaną cebulę. Smażyć ok. 3 minut
  • W misce wymieszać mięso z kaszą gryczaną, cebulą, boczkiem i jakiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
  • Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie garnka umieścić liście kapusty, a na nich ciasno ułożyć gołąbki.Na wierzchu ułożyć liście kapusty. Zalać bulionem. Dusić ok 60 min.

Na sos

  • Na oleju z masłem zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i chwilę razem podsmażyć co chwilę mieszając. Wlać wino.
  • Następnie dodać suszone grzyby i wlać wodę z grzybów, doprawić solą oraz pieprzem gotować przez około 30 minut do miękkości grzybów.
  • Na koniec dodać śmietankę.
  • Gołąbki podawać z sosem grzybowym
Słowo kluczowe gołąbki, grzyby, jednogarnkowe