150gugotowanej na półtwardo białej kaszy gryczanej
2główki kapusty włoskiej
1jajko
2łyżki masła lub oleju
sól i czarny pieprz
3lbulionu
Na sos
20gsuszonych grzybów namoczonych w wodzie
250gbrązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
3ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
4łyżki masła
1łyżka oleju roślinnego
1mała cebula pokrojona w kostkę
250mlgęstej śmietanki do sosów
1/4szklanki białego wytrawnego wina
Instrukcje
Na gołąbki
Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
Na patelni podsmażyć boczek. Dodać posiekaną cebulę. Smażyć ok. 3 minut
W misce wymieszać mięso z kaszą gryczaną, cebulą, boczkiem i jakiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie garnka umieścić liście kapusty, a na nich ciasno ułożyć gołąbki.Na wierzchu ułożyć liście kapusty. Zalać bulionem. Dusić ok 60 min.
Na sos
Na oleju z masłem zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i chwilę razem podsmażyć co chwilę mieszając. Wlać wino.
Następnie dodać suszone grzyby i wlać wodę z grzybów, doprawić solą oraz pieprzem gotować przez około 30 minut do miękkości grzybów.