6łyżek oleju słonecznikowego lub oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
Na krewetki
1łyżka oliwy z oliwek
50gramów masła
250gramów surowych krewetek
2ząbki czosnku zmiażdżone
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
mała garść pietruszki posiekana
Instrukcje
Na sos jeżynowy
W rondlu umieść jeżyny, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu, aż owoce uwolnią sok i staną się miękkie. Przetrzeć przez sito i wlać sok z powrotem do garnka. Dodać wino, sos balsamiczny i gotować na wolnym ogniu, aż sos stanie się gęsty. Doprawić solą i pieprzem.
Na sałatkę
Wymieszać wszystkie składniki w misce
Na dressing
Włożyć musztardę, miód, czosnek, ocet balsamiczny i ocet jabłkowy do robota kuchennego i zblendować
Przy pracującym silniku wlać olej przez lejek.
Doprawić solą i pieprzem. Można też włożyć wszystkie składniki do słoika. Zakręcić nakrętkę i mocno potrząsnąć
Połączyć warzywa z dressingiem
Podawać krewetki z sosem jeżynowym i sałatką
Na krewetki
Na dużej patelni rozgrzać olej i masło. Dodać krewetki i czosnek. Dobrze wymieszać.
Smażyć, aż krewetki będą różowe i ugotowane (około 4–5 minut).
Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki
Słowo kluczowe krewetki, Królik dba o linię, owoce morza