Cofnij

Orientalna zupa z krewetkami i przegrzebkami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course, Soup
Kuchnia international

Składniki
  

  • 250 g krewetek
  • 8 przegrzebków
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szalotki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 3 trawy cytrynowe
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 100 g makaronu Udon
  • 1 pęczek kolendry

Instrukcje
 

  • W dużym garnku rozgrzać olej. Na gorący olej wrzucić posiekane szalotki, czosnek i białą, miękką część traw cytrynowej. Smażyć około 1 minuty. Następnie dodać pastę curry i mleko mleko kokosowe. Dobrze wymieszać. Jak już pasta się rozpuści, dodać bulion, sos rybny i cukier. Doprowadzić do wrzenia, dodać krewetki i przegrzebki. Gotować 5 minut. Wyłączyć ogień. W oddzielnym garnku ugotować zielony groszek. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Zielony groszek i posiekaną kolendrę dodać do zupy . Podawać w miseczkach z makaronem.
Słowo kluczowe jednogarnkowe, krewetki, Królik dba o linię, owoce morza, przegrzebki, zupy