Cofnij

Kurczak kung pao

Składniki
  

Na sos i marynatę

  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej / skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki chińskiego czarnego octu
  • 1 łyżka chińskiego wina do gotowania
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/3 szklanki wody

Na kurczaka

  • 500 g udek z kurczaka bez skóry i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka imbiru drobno posiekanego
  • 6 - 10 suszonych papryczek chilli pokrojonych bez nasion
  • 3 łodygi szczypioru pokrojone w kostkę
  • 1 papryka żółta pokrojona w kostkę
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 5 małych kukurydz pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 3/4 szklanki całych orzeszków ziemnych prażone niesolone

Instrukcje
 

Na marynatę i sos

  • Wymieszać mąkę kukurydzianą i sos sojowy w małej misce, aż mąka kukurydziana się rozpuści. Następnie dodać pozostałe składniki sosu , za wyjątkiem wody.
  • W miseczce połączyć kurczaka z 1,5 łyżki sosu. Odstawić do zamarynowania na 10–20 minut.
  • Do pozostałego sosu dodać wodę

Na kurczaka

  • Rozgrzać olej w woku na dużym ogniu. Dodać czosnek, imbir i chilli. Gotować przez 30 sekund. Wrzucić pokrojona w kostkę paprykę. Dusić 3 minuty.
  • Dodać kurczaka. Smażyć aż zmieni kolor na biały.
  • Dodać sos i pieprz. Dusić, ciągle mieszając, aż prawie cały sos zamieni się w gęsty syrop. Dodać kukurydzę
  • Tuż przed końcem dodać orzeszki ziemne i szczypior.
  • Podawać natychmiast z ryżem!