Cofnij

Łosoś w sosie kaparowym

Składniki
  

  • 2 filety z łososia ze skórą
  • Sól i pieprz do smaku
  • ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 średnie ząbki czosnku mielone
  • szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 szklanka bulionu
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 4 łyżki stołowe osuszonych kaparów
  • 1/2 szklanki śmietany do sosów
  • 2-4 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki do podania

Instrukcje
 

  • Doprawić obie strony filetów z łososia równo solą i pieprzem. Obtoczyć rybę w mące.
  • Rozpuścić 1 łyżkę masła na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać 1 łyżkę oleju i wymieszać z masłem. Na tłuszczu podsmażyć łososia z każdej strony. ( ok 4 min). Zdjąć łososia z patelni. Położyć na talerzu i przykryć folią
  • Na patelni ze smażenia łososia umieścić pozostałą łyżkę masła. Wrzucić czosnek, smażyć przez 1 minutę. Wlać wino. Doprowadzić do wrzenia. Dodać ¾ szklanki bulionu na patelnię wraz z sokiem z cytryny; doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejną minutę.
  • Wymieszać 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej z 2 łyżkami bulionu. Wlać mieszaninę na patelnię, mieszając aby uzyskać sos. Gotować do momentu, aż lekko zgęstnieje. Dodać śmietanę, ściągnąć z ognia i dodać kapary.
  • Łososia podać z sosem.

Uwagi

U mnie dodatkowo ziemniaczane puree