2-4łyżki grubo posiekanej natki pietruszki do podania
Instrukcje
Doprawić obie strony filetów z łososia równo solą i pieprzem. Obtoczyć rybę w mące.
Rozpuścić 1 łyżkę masła na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać 1 łyżkę oleju i wymieszać z masłem. Na tłuszczu podsmażyć łososia z każdej strony. ( ok 4 min). Zdjąć łososia z patelni. Położyć na talerzu i przykryć folią
Na patelni ze smażenia łososia umieścić pozostałą łyżkę masła. Wrzucić czosnek, smażyć przez 1 minutę. Wlać wino. Doprowadzić do wrzenia. Dodać ¾ szklanki bulionu na patelnię wraz z sokiem z cytryny; doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejną minutę.
Wymieszać 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej z 2 łyżkami bulionu. Wlać mieszaninę na patelnię, mieszając aby uzyskać sos. Gotować do momentu, aż lekko zgęstnieje. Dodać śmietanę, ściągnąć z ognia i dodać kapary.