Cofnij

Gołąbki w sosie musztardowym

Składniki
  

Na gołąbki

  • 500 gr mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula pokrojone w kostkę
  • 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 150 g ugotowanej na półtwardo białej kaszy gryczanej
  • 2 główki kapusty włoskiej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól i czarny pieprz

Na sos musztardowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 3 łyżki gruboziarnistej musztardy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • sól
  • grubo mielony pieprz

Instrukcje
 

Na gołąbki

  • Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  • Na patelni podsmażyć boczek. Dodać posiekaną cebulę . Smażyć ok. 3 minut
  • W misce wymieszać mięso z kaszą gryczaną, cebulą boczkiem i jakiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
  • Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie garnka umieścić liście kapusty, a na nich ciasno ułożyć gołąbki.Na wierzchu ułożyć liście kapusty. Zalać bulionem. Dusić ok 60 min.
  • Następnie wylać bulion i zalać gołąbki sosem musztardowym i dusić razem przez kolejne 30 min.

Na sos musztardowy

  • Ziele angielskie utrzeć w moździerzu na pył. Na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać ziele, musztardę i koncentrat pomidorowy Zalać wodą lub bulionem warzywnym żeby otrzymać płynny sos. Zagotować. Dodać masło i miód. Doprawić solą i pieprzem.