Cofnij

Sernik na zimno z konfiturą jagodową

Składniki
  

Na spód

  • 300 g kakaowych herbatników
  • 120 g rozpuszczonego masła

Na sernik

  • 1000 g zmielonego twarogu sernikowego może być ser philadelphia
  • 150 g cukru
  • 2 cytryny sok
  • 13 listków żelatyny
  • 300 g białej czekolady
  • Na jagodowy wierzch
  • 480 ml konfitury jagodowej lub dżemu
  • 200 g świeżych jagód
  • 2 listki żelatyny

Instrukcje
 

Na spód

  • Dno i boki tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć dokładnie rozdrobnionymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dokładnie uklepać.

Na sernik

  • W misce umieścić ser, cukier i sok z cytryny. Zmiksować mikserem do połączenia składników.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Ciepłą żelatynę dodać do ciepłej czekolady , dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia

Na jagodowy wierzch

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • W rondelku podgrzać konfiturę. Do ciepłej konfitury dodać żelatynę i wymieszać. Tężejącą konfiturę wylać na wierzch sernika. Na konfiturę wysypać świeże jagody. Wstawić do lodówki do stężenia.