Cofnij

Kapusta z pomidorami z kotletami mielonymi

Składniki
  

Na kapustę

  • 3 łyżki oleju
  • 1 por
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1/2 główki włoskiej kapusty poszatkowanej
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • po 1 łyżeczce majeranku i oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki lub płatków chili
  • 2 papryki czerwone pokrojone w paski
  • 6 pomidorków koktajlowych obranych ze skóry
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w paski
  • 3 łyżki puree z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki pasty tagine
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Na kotlety mielone

  • 1/2 kg mięsa mielonego np. szynka wieprzowa
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • około 1/4 szklanki zimnego bulionu
  • 2 łyżki pasty tagine
  • mąka do obtoczenia
  • do podsmażenia smalec lub masło klarowane lub olej

Instrukcje
 

Na kapustę

  • Do garnka wlać olej. Wrzucić pora i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut.
  • Dodać boczek Smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Następnie dorzucić paprykę i suszone pomidory. Dusić 5 minut. Dodać do garnka kapustę i wymieszać.
  • Wlać gorący bulion, doprawić do smaku.
  • Przykryć i gotować przez ok. 30 minut, w międzyczasie 2 – 3 razy zamieszać.
  • Dodać pomidorki, puree z suszonych pomidorów, pastę tagine i gotować przez ok. 15 minut. Na koniec dodać dodać koperek.

Na kotlety mielone

  • Na patelni z gorącym olejem podsmażyć cebulkę.
  • Do większej miski włożyć zmielone mięso, podsmażoną cebulę, jajko, sól i pieprz, czosnek, płatki owsiane i pastę tagine. Wszystko dobrze wymieszać.
  • W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać na raty bulionu i wyrabiać tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. Masa mięsna może wydawać się dość luźna, wtedy kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite.
  • Uformować kotlety, obtoczyć w mące i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron przełożyć kotlety do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika, na około 15 minut.