Cofnij

Kartacze z nadzieniem z kaszy gryczanej

Składniki
  

Na nadzienie z kaszy

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól i czarny pieprz
  • kmin mielony
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziela angielskie
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 250 g ugotowanej białej fasoli może być z puszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i czarny pieprz

Na kartacze

  • kg ziemniaków mączystych
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • Sos pieczarkowo śmietanowy
  • 200 gramów pieczarek kasztanowych pokrojonych w plastry
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Na sałatkę

  • 1/2 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 średnia papryczka jalapeño bez gniazda nasiennego drobno posiekana
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
  • ¼ szklanki soku z limonki
  • ¾ łyżeczki dobrej soli morskiej
  • 8 małych dojrzałych czerwonych pomidorów posiekanych
  • ½ szklanki drobno posiekanej świeżej pietruszki

Instrukcje
 

Na nadzienie z kaszy

  • Ugotowaną białą kaszę gryczaną wymieszać z olejem i przyprawami. Rozłożyć równomiernie na blasze do pieczenia, wyłożonej pergaminem. Piec do chrupkości kaszy ok 15 min w temp 200 C
  • Na patelni umieścić olej i dodać pokrojoną cebulę i jabłko. Dodać przyprawy (liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie) i brązowy cukier cukier. Podsmażyć przez kilka minut.Usunąć ziarna przypraw i liść laurowy.
  • Do naczynia blendera wrzucić fasolę, sos sojowy, majeranek, świeżą natkę pietruszki oraz przyprawy. Zmiksować do uzyskania pasty. Dodać cebulę z jabłkami oraz kaszę gryczaną i dokładnie wymieszać.

Na kartacze

  • Ziemniaki podzielić na dwie części. Większą część zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie przełożyć do ściereczki. Szczelnie zawinąć i odcisnąć z nadmiaru wody. Wodę z ziemniaków odstawić na kilkanaście minut, aż skrobia opadnie na dno miski. Drugą część ziemniaków ugotować i przecisnąć przez praskę.
  • W misce połączyć ze sobą starte i ugotowane ziemniaki. Ciasto doprawić solą i pieprzem. Dodać skrobię, która osiadła na dnie garnka. Dodać mąki. Zagnieść na stolnicy posypanej mąką
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą. Ciasto pokroić w równe plastry, następnie rozpłaszczy je ręką. Placki nadziewać farszem, zlepić boki i uformować kartacze. Gotować po kilka po 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Na sos

  • Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Na osobnej patelni, na dużym ogniu przesmażyć na brązowo pieczarki. Dodać cebulę z czosnkiem. Zmiejszyc ogień i dusić razem przez kilkanaście minut. W razie konieczności, żeby nie przypalić grzybów dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Pod koniec duszenia dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać.

Na sałatkę

  • W średniej wielkości misce połączyć pokrojoną cebulę, jalapeño,papryki, sok z limonki i sól. Pozwolić się marynować przez około 5 minut. Międzyczasie pokroić pomidory i pietruszkę.
  • Dodać posiekane pomidory i pietruszkę do miski i zamieszać, aby połączyć. W razie konieczności dodać soli
  • Aby uzyskać najlepszy smak, mieszaninę należy marynować przez minimum 15 minut