Cofnij

Sałatka ze szparagami, gruszką i krewetkami

Składniki
  

  • 250 gr krewetek
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 50 gr żurawiny namoczonej w gorącej wodzie
  • 1 pęczek szparagów ugotowanych i pokrojonych w plasterki
  • 1 słodki ziemniak upieczony i pokrojony w kostkę
  • garść pokruszonych orzechów pekan
  • 1 gruszka pokrojona w grubszą kostkę
  • 100 gr zielonego świeżego groszku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • pistacjowe pesto opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Na patelni, na rozgrzanej oliwie usmażyć krewetki i czosnek. Smażyć około 5 minut. Ściągnąć krewetki z patelni. Na tłuszcz po krewetkach dodać porwany jarmuż. Dusić ,podlać wodą aż zmięknie, przyprawić pieprzem i solą. Wystudzić. Wrzucić do miski. Połączyć ze słodkim ziemniakiem i gruszką. Dodać krewetki, szparagi, groszek i żurawinę. Przed podaniem posypać pokruszonymi orzechami pekan i skropić pistacjowym pesto.